HAN VAN MEEGERENlogo2.jpg

Meegeren (Henricus van) was de meest succesvolle en invloedrijkste kunstvervalser ooit. De specialiteit van Meegeren was Vermeer. Met zijn vervalsingen naar Vermeer vergaarde hij een fortuin ter waarde van meer dan een half miljard dollar in de huidige valuta. Na de blootstelling aan Meegeren in 1945 golfde er een golf van zelfkritiek door de kunstmusea van de wereld en verdwenen menig Oude Meester of Vermeer van hun muren

AIM

Deze website is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in de zaak Meegeren, of al bekend zijn met van Meegeren. Het doel van de site is drieledig:

  1. De website wil een Meegeren-platform zijn voor iedereen die nieuw ontdekte Meegeren-foto's wil zien of Meegeren-discussies wil voeren. Klik op de link NIEUWS.

  2. De website geeft een overzicht van boeken over van Meegeren en toont zijn foto's. Klik op BIBLIOGRAFIE voor deze recensie.

  3. De website bevat ook een site “Hoe herken ik een Meegeren nep?” Iedereen die een Meegeren bezit en twijfelt aan de echtheid kan op de link ?FAKE? en kijk of hij
    bezit een echte Meegeren.

imgHomeBW.jpgDirecteur en hoofdrestaurateur van Museum Boymans in Rotterdam bewondert de pas ontdekte Emmaus van Johannes Vermeer die acht jaar later een vervalsing van Han van Meegeren zou blijken te zijn.

 

LINKS

Van Meegeren in de English Wikipedia
Van Meegeren en zijn studentenstad Delft
Van Meegeren in het Fake Art Museum
Van Meegeren in de Wikipedia in zijn moedertaal
Quiz: Vermeer of Meegeren?
 

DE : S T O R Y : VAN : H A N : V A N : M E E G E R E N

z_clubbuilding_DDS.jpgHan van Meegeren (1889) studeerde architectuur in Delft, de stad van Johannes Vermeer. Hij brak zijn studie af om kunstenaar-schilder te worden, maar ontwierp daarvoor een boothuis voor zijn roeivereniging in Delft. Dit clubhuis werd het enige architectonische ontwerp dat Van Meegeren ooit maakte. Het bestaat nog steeds zoals te zien is op de onderstaande afbeelding.

 

 

 

maak_650_hoog_Jo.jpgNa een moeilijke start, levend in armoede, werd hij een populaire portrettist, portretten schilderen voor de hogere klasse in de koninklijke stad Den Haag.
Veel mooie portretten uit deze periode bestaan ​​nog steeds en zijn het trotse bezit van de huidige eigenaren.
Het portret van zijn vrouw Jo hieronder is een mooi voorbeeld van deze portretten. Met zijn hoogte van ruim 70 cm (ongeveer 30 inch) is hij ook indrukwekkend.

 

 

 

 

w4_schilderend.jpgVan Meegeren was niet tevreden met zijn succes. Hij wilde gewaardeerd worden als een geniale kunstenaar, niet als louter portretschilder. In 1932 vertrok hij naar Zuid-Frankrijk en werkte daar vele jaren bij een nep Vermeer, een nep om de beroemdste vervalsing ooit te worden.
Dit was de "Emmaus", gekocht door het kunstmuseum Boymans in Rotterdam, Nederland. Jarenlang werd het beschouwd als de beste Vermeer ooit gemaakt.
Op het onderstaande zelfportret is Van Meegeren te zien hoe hij zijn “Emmaus” schildert.

 

 

 

 

Malle_Babbe_2x.jpgIn 1945, enkele weken na het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd Van Meegeren gearresteerd vanwege een andere Vermeer; een die hij had verkocht aan Hermann Göring, de tweede die het bevel voerde over het nazi-rijk.
Uit angst beschuldigd te worden van collaboratie met de nazi's bekende hij dat hij deze Vermeer zelf had gemaakt. "Het is nep", zei hij tegen zijn ondervragers.
Tegelijkertijd bekende hij dat hij ook de beroemde "Emmaus" had gemaakt en gaf hij verschillende andere nep-Vermeers toe, evenals vervalsingen van andere oude meesters met een grote reputatie.

Een van deze Oude Meesters was de hieronder afgebeelde Frans Hals pastiche “De Heks van Haarlem” (links staat het origineel van Frans Hals, rechts de interpretatie van Van Meegeren).

Hertje_1921-27.jpg

Van Meegeren werd in één klap wereldberoemd. Niet als het genie dat hij zichzelf beschouwde, maar als de grootste kunstvervalser ooit. Hij werd ook bekend als "de man die Göring oplichtte".
Sindsdien is zijn naam een ​​gruwel voor museumdirecteuren, en een genot voor zijn fans die de werken die hij maakte graag onder zijn eigen naam verzamelen. Voorbeelden van deze werken worden getoond in de onderstaande galerij.
Van Meegeren stierf in december 1947, net voordat hij een jaar gevangenisstraf uitzat wegens valsheid in geschrifte.

Dit HERTJE (hert of reekalf) is het beroemdste van zijn werken onder zijn EIGEN naam.
Het werd in 1921 gemaakt en in 1927 met duizenden verkocht als koperdruk. Een op de vijf huishoudens in Nederland zou dit kleine Hertje aan de muur hebben hangen.

 

 
maak_650_hoog_Rem.jpg

"Rembrandtje" (Een kleine Rembrandt)

Han van Meegeren maakte deze tekening van een herberg, met een ganzenveer, in de stijl van Rembrandt. Hij studeerde architectuur in Delft toen hij deze foto maakte.
De foto is geen vervalsing – Han van Meegeren signeerde hem met zijn volledige naam – het is zijn eigen interpretatie van de stijl van Rembrandt.
maak_650_hoog_Kerk.jpg
St. Laurenskerk" te Rotterdam

Toen nog student Han van Meegeren won een eerste prijs in een kunstwedstrijd van zijn universiteit. Zijn interieur van deze kerk stond hoog aangeschreven.

When still a student Han van Meegeren won a first prize in an art competition of his University. His interior of this church was highly esteemd.

 

 

 

 maak_700_hoog_Nachtlokaal.jpg
Nachtlokaal" (Nachtclub opgericht in 1924)

Dit werk is niet alleen een mooi beeld van het Parijse nachtleven, maar het is ook een passend beeld van de persoonlijkheid van Han van Meegeren. Hij hield van eten, drinken, vrouwen en roken. 

 
 maak_666_hoog_Zelfportret.jpg
"Zelfportret" Leeftijd ongeveer 35

Op het gezicht van Han van Meegeren ligt droefheid, vermengd met levensvreugde. Alleen een schilder die voorbij het uiterlijk van zijn model kan kijken, kan zo'n onthullende foto van zichzelf maken

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling.jpg

 

 

See_more_picturees.jpg